Er is meer tussen hemel en aarde? Eindeloos bewustzijn - Dr. Pim van Lommel

Het is de derde week oktober 2018. We draaien de A-10 richting Schiphol op. De rijstrook komt samen met de 3 banen vanuit Zaandam. We hoeven maar een klein stukje want de volgende afrit moeten we er al weer af.  

Schuin achter ons  nadert een vrachtauto. Heel bewust zijn we daar niet van. Voor we er erg in hebben, voelen we een flinke tik linksachter en worden in volle vaart overdwars voor de vrachtauto geslingerd. Hij schuift een baantje naar rechts zonder ons te hebben gezien blijkt later. Over mijn linkerschouder zie ik de enorme grill van de vrachtwagencabine. En dan gebeurt er iets wonderlijks.

Terwijl we zo enkele honderden meters worden meegesleept, we het rubber van smeltende banden ruiken, de airbags ontploffen, we van de grill af 180 graden worden gelanceerd, achteruit rijden en het verkeer tegemoet zien komen, ervaar ik dit alles als in een geruststellende vertraagde film. Alsof we in een soort beschermende "gouden zeepbel" zitten. Ik ben bewust en volkomen rustig en krijg vanuit deze "zeepbel" de woorden -"Het komt goed, het komt goed" . Exact de woorden die ik herhaal tegen mijn vriend. 

Terwijl we voortglijden en nogmaals 180 graden draaien, het dan weer achteropkomende verkeer ons ontwijkt of tot stilstand komt, staan we tenslotte stil. Net naast de vangrail op de 4e baan. Met dezelfde onverklaarbare rust stap ik- wonderwel ongedeerd- uit. Ik kom, leunend tegen de vangrail, uit deze bijzondere "trance". We zijn door het oog van de naald gekropen. Het is nog niet "mijn, nog niet onze tijd". 

Na de praktische rompslomp, gaat het leven door. Het is dat jaar sowieso enorm hectisch,  dus veel tijd om de impact van dit "voorval" te doorvoelen, heb ik niet. Al realiseer ik me onderhuids, dat het leven me nog iets te vertellen heeft.

Recentelijk zoek ik contact met oud collega Erik Vermij. We hebben in het jaar dat we samenwerken een fijn contact. Naast zijn Audio Visuele coaching heeft hij ondertussen een nieuw bedrijf: In onze gedachten. Een prachtig platform om in coronatijd volwaardig afscheid te nemen van je dierbaren. Met alles "er op en er aan". Het treft me.

De klik is er gelijk weer. Ook na 10 jaar ogenschijnlijke stilte. We delen volop. Van mijn hoogsensitiviteit tot zijn verrassende "bovennatuurlijke" ervaringen. Fijn om dit zonder "excuses" te kunnen uitwisselen. Dat het kan worden uitgesproken én begrepen. 

Tussen de regels van ons mailverkeer door tipt hij het boek en de documentaire van Cardioloog Dr. Pim van Lommel- "Eindeloos bewustzijn"". Vanuit zijn vakgebied doet Dr. van Lommel uitgebreid onderzoek naar Bijna Dood Ervaringen (BDE). "Dat zal je, na wat er met je is gebeurd, aanspreken", zegt Erik. Op YouTube is deze no-nonsense en duidelijk uitgelegde documentaire te bekijken. En dat doe ik. Ademloos. 

Van Pim van Lommel rol ik naadloos door naar het boek van de Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander. Een briljant wetenschapper pur sang die de materie "leven na de dood" sterk in twijfel trekt totdat hij zelf wordt getroffen door een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking en 7 dagen in coma verblijft. Zijn ervaring doet hem terdege realiseren dat er meer is. Hij heeft dat verwoord in zijn boek "Na dit leven". 

En dit zijn maar twee gerenommeerde namen naast al die miljoenen zonder naam met soortgelijke ervaringen. Een materie waarover in onze wereld beter niet hardop wordt gesproken. Of lacherig.....Misschien is nu wel een mooie periode om daar eens wat meer in te verdiepen, je open te stellen, het zelf te ondervinden én het hardop te durven vertellen. Want: hoe mooi is de "wetenschap" dat er meer is tussen hemel en aarde :-)