Van binnen naar buiten?

Van binnen naar buiten?

Bij kunst kun je eindeloos kijken en de dingen anders zien dan anderen. Want wat denk jij? Gaat deze spiraal van binnen naar buiten? Of andersom? 

Hoe het begint:

Ruim 25 jaar geleden begin ik met mijn eerste mozaïekjes. Ik groei op met een kunstenaars-oom die o.a. hele grote wanden voorziet van geometrische mozaïeken. Erg hip in de jaren ’70-80. Als kind help ik om de tableaus te leggen. Hoe jong ik ook ben, in stilte weet ik: dit wil ik ook! (ondanks de scherpe kantjes en de pleisters).

Ik “biets” wat stukjes, koop wat tegels en begin met een spiegeltje, dan een klein tafeltje, gevolgd door….totdat ik bijna alles wat ik kan voorzien, voorzie van! 

Met de nodige mozaïekboeken bij de hand maak ik technische stappen. Ondertussen loopt de hobby uit de hand. Tijd dus om een knoop door te hakken: ik ga voor mezelf beginnen.

Maar eerst naar Ravenna om me  te verdiepen in het “oude ambacht” van mosaicist én in de byzantijnse mozaïeken die Italië rijk is. Ik kom er twee jaar op rij en bereid mijn technisch arsenaal uit.  Wens 1 in vervulling, nu wens 2: een Masterclass in de werkplaats en fabriek van de familie Orsoni in hartje Venetië. Waar al honderden jaren de gekleurde en 14 karaats glasplaten (smalti) worden gemaakt. Het recept en kleurpalet is nog ongewijzigd.

Volg je hart.

Als je voelt waar je hart ligt, je die volgt, lijkt de wereld te verstommen. Je bent in staat tot dingen die je niet voor mogelijk houdt. Tot de economische crisis zich aandient en “kunst” al snel naar een laatste plan verdwijnt. 

Dan ontstaat “noodzaak” van geld verdienen. “Mijn hart volgen” wordt:, “mijn kop bij elkaar houden”. Wijze lessen volgen onontkoombaar…….maar "je hart volgen" is de allerbelangrijkste. Dat weet ik nu......