Waarom hoogsensitieve mensen zo leuk zijn (en hoe fijn het is om ze binnen je bedrijf te hebben)

Wat een ontdekking. Nu zo'n jaar of 4 geleden. Na een lange periode van vallen en weer opstaan, kom ik in een tijdschrift een artikel tegen over HSP (Hoog Sensitieve Persoon). De titel geeft me iets van "weerzin". "Wat een getut", denk ik kwaadaardig. Maar als ik verdwijn in het artikel, komen de "Aha's" als vanzelf.

Via "Aha" naar ongeloof, verdriet, opstandigheid terug naar strijdvaardigheid. Want ook ik ben 1 op die 5 wereldburgers die als HSP geboren is. Het verklaart veel en dat stelt me uiteindelijk gerust. En ik ben bij lange na niet uniek.

Wat is het dan precies hoogsensitiviteit?
Eerst wat het zeker niet is: sentimenteel -, overdreven -,  aan- of juist afwezig- , of kleinzerig zijn.

En wel? Hoog sensitieve personen worden geboren met minder of geen "filters" op de gevoelsorganen. Hierdoor komen geluiden, geuren, kleuren, emoties en overige prikkels ongevraagd en ongefilterd het systeem binnen. Als je dit alleen al hardop zegt, kun je je voorstellen dat je de hele dag "gebombardeerd" wordt met een overload aan prikkels. En daar wordt je doodmoe van. Veel hoog sensitieve personen trekken zich daarom terug of sluiten zich af.

Als ik mijn ontdekking doe, wordt me al snel gevraagd: Maar wil je dan wel in "zo'n" hokje?
"Ja", zeg ik, ik wil wel in dat hokje. Het schept namelijk veel duidelijkheid en een kader, zodat het genieten van dit hoog gevoelige fenomeen kan beginnen. 

Het goede nieuws over HSP-ers;
Het zijn leuke, empathische, intuïtieve en creatieve mensen. Ze zien, horen, voelen (aan) en ruiken alles op afstand. Dat maakt hen ook hele waardevolle medewerkers (in de zorg, onderwijs, hospitality en in regelbanen). Maar wel tijdig "de rem erop!" om overbelasting en overprikkeling voor te zijn.

Dat is wat ik (deze groep) nu ook graag aanleer: het evenwicht te voelen en bewaken tussen "geven en nemen" én uit te puzzelen wat in de kern belangrijk voor je is. Leven volgens je eigen kernwaarden. Maar eigenlijk geldt dat voor iedereen... 

Dus zoek je (juist in deze tijd) naar je balans en je kern? En wil je je dat eigen maken door te praten én te doen? Op een (actieve of kijkende) kunstzinnige manier of al wandelend door de duinen? Dan ben je als HSP - maar ook als niet HSP - van harte welkom. Dan gaan we op een pakkende én effectieve manier samen aan de slag.